Uczniowie z klas zawodowych znaleźli doskonały sposób na jesienną chandrę – ciasto marchewkowe, jabłecznik i kotlety mielone 😊 Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego miały na celu nie tylko ćwiczenie praktycznej umiejętności wypieku placków i mielenia mięsa, ale także umiejętności efektywnej współpracy w grupie, planowania i zachowywania przepisów bhp. Korzystając z przepisów uczniowie, odmierzali składniki, wsypywali je do miski, miksowali i przyprawiali. Kiedy wszystko było gotowe, przystąpili do pieczenia i smażenia. Uczniowie mieli okazję samodzielnie korzystać z miksera oraz pod kontrolą nauczyciela obsługiwali piekarniki i maszynkę do mięsa, w które wyposażona jest nasza pracownia szkolna w ramach inicjatywy edukacyjnej realizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki #Laboratoria Przyszłości.
Wszystkie wykonane przez uczniów słodkości i potrawy mięsne smakowały znakomicie. A zapach potraw roznosił się po szkole… 😊